Wat is PET Felt?

PET Felt, de naam zegt het al, is een vilt. Dat wil zeggen PET Felt bestaat voor 100% uit Polyester. PET staat in dit geval voor Polyethyleentereftalaat. En felt staat voor de manier waarop het materiaal wordt geproduceerd. Naaldvilten is een techniek die wordt gebruikt om synthetische vezels zoals PET te verbinden. Hierbij wordt het materiaal geperforeerd met naalden en haken de vezels onderling aan elkaar.

37 kleuren

PET Felt is een kant en klaar plaatmateriaal. Het is verkrijgbaar in 37 frisse kleuren.

PET Felt flakes

PET is recyclebaar.

PET is recyclebaar, bijvoorbeeld PET flessen (met statiegeld) worden ingezameld en gerecycled. De flessen worden gesorteerd en daarna in stukjes gehakt, de zogenaamde PET flakes.

De transparante PET flakes worden ingezet om er weer nieuwe PET flessen van te maken. De overige PET flakes worden onder andere gebruikt om textielvezels van te maken. Nadat de PET flakes zijn gewassen en gesorteerd wordt er granulaat van gemaakt. Het granulaat dient vervolgens als grondstof voor de vezel. Een PET Felt plaat bestaat gemiddeld uit ca 60 tot 75% Post Consumer recycled PET.

PET Felt is in alle opzichten het perfecte antwoord op de groeiende vraag naar duurzame producten. Lees meer over duurzaamheid

PET akoestisch materiaal.

Iedereen heeft het weleens ervaren. Een ruimte met een slechte akoestiek. Een holle klank, hard en veel geluid of galm zijn allemaal signalen van een slechte akoestiek. De gevolgen van een slechte akoestiek zijn onder andere; vermoeidheid, slechte verstaanbaarheid, moeite om te concentreren en zelfs stress.

Geluid verplaatst zich als een golf door de ruimte. Harde vlakken zoals glas en beton weerkaatsen deze geluidsgolven. Zachte materialen absorberen het geluid. PET is een zacht en open materiaal. Deze zachte structuur geeft het felt bijzonder goede akoestische eigenschappen.

PET Akoestiek
PET felt snijtechniek

Verwerken van PET Felt.

PET Felt is op verschillende manieren te verwerken. Het is te stansen, we kunnen het zagen en zelfs water-jetten is mogelijk. Lasersnijden is wat ons betreft geen optie omdat het materiaal smelt en verkleurt. Wij gebruiken een digitale snijmachine waarmee we het vilt heel nauwkeurig kunnen snijden. Met onze machine kunnen we het materiaal insnijden, doorsnijden en onder verschillende hoeken snijden. Door de geringe opstartkosten kunnen we op deze manier eenvoudig custom-made designs maken.

Naast snijden printen we het Felt ook. Hierdoor is het mogelijk om custom-made kleuren, patronen en designs te maken. Printen geeft het PET Felt een extra ontwerp dimensie. Bovendien is PET thermoplastisch. Dit betekent dat het rond ca. 150 graden flexibel wordt. Door het vervolgens onder druk in een vorm te persen kunnen we ook drie dimensionaal vormen. Denk hierbij aan stoelen, schermen en lampenkappen.

Specificaties.

PET platen zijn gemaakt van vezels. Deze vezels zijn een soort watten. Door de vezels te vervilten ontstaat een plaatmateriaal. Om te beginnen wordt de vezel gemengd. Daarna worden ze als een deken in meerdere lagen op elkaar gelegd. De “deken” is in eerste instantie nog dik en heeft een lage densiteit.

Vervolgens gaat de deken door een wals die de vezels samendrukt. De volgende stap is het naaldvilten. Hierbij wordt het materiaal met naalden geperforeerd waarna de vezels aan elkaar haken.

Uiteindelijk wordt het PET verwarmd waardoor de vezels aan elkaar hechten en er een compacte zachte plaat ontstaat. Deze zachte plaat is onze PET Felt plaat en vormt de basis voor vele producten en projecten. Lees meer over de specificaties van onze platen.

PET Staple Fiber